Tots els habitants de la Terra estem vivint una crisi global que mata cada any més que totes les guerres i violències del món. Cap racó del planeta està fora de perill: afecta des de les glaceres de l’Àrtic fins als llocs més profunds de la mar. Parlem d’una emergència injusta, on els més desfavorits paguen les conseqüències de la vida malbaratadora dels més privilegiats.

Per què continuem insistint a dir Canvi Climàtic a la major crisi a la qual s’enfronta la humanitat? Els “canvis” poden ser a millor o a pitjor… però les crisis obliguen a reflexionar, buscar solucions i actuar. Què és doncs, la Crisi Climàtica?

 

¡No te pierdas nuestra guia complementaria del capítulo al final del artículo!

El primer Dia de la Terra

En el primer dia de la Terra de 1970, més de vint milions de persones van inundar els carrers dels Estats Units reclamant un medi ambient sa, segur i net. Aquell 22 d’abril passaria a la història com una de les majors manifestacions del país nord-americà. Però qui va organitzar aquesta primera jornada de reivindicació mediambiental?

“Només tenim una Terra, per això l’hem de cuidar”

Planet Earth, climate crisis, climate change,

És el que creia el senador americà Gaylord Nelson. Després la terrible marea negra de Santa Barbara en 1969 , Nelson va proposar la idea de celebrar una classe nacional sobre educació mediambiental. Va reclutar a Dennis Hayes, un jove activista involucrat en les protestes contra la guerra de Vietnam, per a organitzar el que va acabar convertint-se en el Dia de la Terra.

Hayes i Nelson, junts, van aconseguir que el 10% de la població americana es manifestara o que s’aprovaren les primeres lleis de protecció mediambiental als EUA. Aquell primer Dia de la Terra va unir, per primera vegada, a molts grups locals sota una mateixa bandera: la lluita mediambiental.

Els més joves, en la primera línia de la defensa mediambiental

kids_climate_Change

Hui el Dia de la Terra és la festivitat no-religiosa més celebrada del món. Més de 1000 milions de persones en més de 190 països es mobilitzen cada any pel Planeta. Però la lluita mediambiental no és qüestió d’un dia a l’any. Més de 50 anys després, joves com Dennis Hayes continuen estant en la primera línia de la defensa de la Naturalesa i el Planeta.

Greta Thunberg i la lluita pel medi ambient

A l’agost de 2018, després de l’estiu més calorós de la història d’Europa, una xiqueta sueca de 15 anys va decidir no anar a classe fins que els polítics del seu país prengueren mesures reals contra la Crisi Climàtica. Va escriure en un cartell “vaga escolar pel clima” i es va asseure, a les portes del parlament. Ho va fer sola el primer dia, però a poc a poc se li van anar unint altres companys de classe, amics i desconeguts. La seua acció no va passar desapercebuda i va ajudar a generar consciència en favor de la defensa de la Naturalesa.

A penes tres anys després de la seua primera aparició, Greta Thunberg ja s’ha convertit en la cara més recognoscible de la lluita contra la Crisi Climàtica. Però no és l’única. Abans que ella, va haver-hi intents per despertar les consciències, com el discurs d’una joveníssima Severn Cullis-Suzuki en la cimera de Riu en 1992, o les iniciatives de joves i estudiants pel clima a Austràlia (2010), el Regne Unit (2011) o la vaga escolar mundial pel clima coincident amb la conferència de París en 2015. Hui dia altres xiquetes i dones joves com Alexandria Villaseñor o Licypriya Kangujam, han seguit el seu exemple. De fet, aquestes tres joves activistes han inaugurat aquesta edició del Dia de la Terra.

Arran de les protestes de Greta Thunberg, va nàixer Fridays for Future, una organització que reuneix més de 14 milions de persones en 7,500 ciutats del món. Cada divendres, als carrers o en les xarxes socials, continuen manifestant-se pel seu futur i el del planeta.

Green Generation, per a la generació que canviarà el món 

Perquè joves com els integrants de Fridays for Future passen a l’acció climàtica, primer han d’estar correctament informats. L’educació mediambiental no és només científica. Els xiquets i les xiquetes han d’entendre que la crisi climàtica també és un complex assumpte social, polític i econòmic. Però en molts països aquest tipus d’educació mediambiental continua sent una assignatura pendent, encara que cada vegada siga més important per al futur de la següent generació.

Compartim les mateixes preocupacions sobre el medi ambient, el planeta i el futur que Fridays for Future, Greta Thunberg, Greenpeace i tantes altres persones, institucions i organitzacions no governamentals. Som professionals de l’animació, i hem decidit aprofitar la nostra experiència amb sèries infantils educatives per a crear una sèrie que responga a les preguntes que xiquets i xiquetes es fan sobre el medi ambient, el planeta i el futur. Així ha nascut Green Generation.

Green Generation  és una sèrie d’animació dirigida a conscienciar als xiquets i xiquetes sobre la Crisi Climàtica que estem vivint. Els capítols, de 5 minuts de duració, aborden diferents temes relacionats amb la protecció de la Naturalesa i la defensa del medi ambient, com els combustibles fòssils, la zoonosi, l’ús excessiu de plàstic, etc. El nostre objectiu és informar i educar sobre els grans reptes mediambientals als quals ens enfrontem i oferir solucions per a aconseguir, entre tots, un món millor.

Perquè el nostre missatge arribe a tothom, hem expandit Green Generation en un univers de continguts. Busquem posar el nostre granet d’arena a crear consciència per a fer del món un lloc més natural, sostenible, just i solidari.

Encara que la consciència mediambiental està en auge, els projectes crítics amb el nostre estil de vida no es consideren viables. Durant dècades, grans corporacions i empreses multinacionals s’han enriquit amb la destrucció del medi ambient. Són els amos dels diners i dels mitjans de comunicació i fan tot el possible per fer callar les veus crítiques amb la seua activitat. El missatge de GREEN GENERATION, a favor d’un món més natural, just i solidari, xoca de front amb les pràctiques d’aquests grans monstres industrials. Som crítics amb el seu model de desenvolupament i la seua depredació del medi ambient. I encara que el nostre treball és costós i requereix molt temps i molta faena de professionals molt especialitzats, ens neguem a rebre fons d’empreses o institucions que no estiguen fermament i efectivament compromesos amb la defensa del medi ambient. És la lluita de David contra Goliat. El David del pensament ecologista contra el Goliat d’un sistema depredador basat en l’avarícia.

Per això hem decidit finançar el nostre treball amb l’ajuda de persones com vosaltres, que creen en la defensa de la naturalesa i que estan disposades a col·laborar perquè puguem continuar generant continguts educatius, didàctics i reivindicatius en defensa del medi ambient.

Com puc recolzar Green Generation a Patreon?

Hem obert una pàgina de subscripció en Patreon , una plataforma de micromecenatge que permet que persones com tu puguen fer costat directament a creadors de continguts. Així, els nostres patrocinadors podreu veure en exclusiva els nostres capítols cada mes, tindreu accés a recursos per a facilitar la conscienciació mediambiental i podreu formar part d’una comunitat activa en l’educació i conscienciació climàtica.

Guia de l’episodi Crisi Climàtica de Green Generation

Hem elaborat aquesta xicoteta guia complementària per a facilitar i animar a mares, pares i educadors a parlar sobre la crisi climàtica amb xiquets i xiquetes. Aquest xicotet apartat complementa el primer capítol de Green Generation, la Crisi Climàtica.

 

Com explicar què és la crisi climàtica als més menuts?

Perquè els xiquets i xiquetes poden entendre la crisi climàtica, hem de comparar-ho amb una experiència que coneguen i en la qual puguen veure’s reflectits. En aquest capítol, comparem la crisi climàtica amb una febre. És una situació quotidiana per a ells i elles, que ens ajuda al fet que entenguen el perillós que és el calfament global.

Dades i reflexions sobre la crisi climàtica

Tres activitats per a canviar el nostre estil de vida

No volem espantar als xiquets i xiquetes, sinó educar-los perquè prenguen consciència de com les nostres accions i estil de vida afecten la salut del planeta. Una manera senzilla és canviar algun hàbit a casa o en classe, per a assenyalar la importància que tenen les accions individuals. Us recomanem aquestes activitats:

  1. La pròxima vegada que aneu a la muntanya o la platja, porteu bosses de fem. Podeu recollir junts el fem que us trobeu i aprofitar per a parlar de l’important que és conservar la naturalesa neta.
  2. Si us agraden les manualitats, per què no aprofiteu per a donar-li una segona vida a una botella de plàstic? És una bona oportunitat per a introduir la reutilització i la importància de reduir el nostre consum.
  3. 3. Una altra manera per a reduir els nostres residus és començar a compostar les restes de menjar. Així, xiquets i xiquetes podran veure que la naturalesa ho aprofita tot i que hem de fer el mateix. No fa falta que tingues molt espai, només un jardí, balcó o terrassa. Les teues plantes t’ho agrairan!

Recursos recomanats

  • The EnvironmentalistAquest blog de Greenpeace recull les últimes notícies sobre crisi climàtica i les campanyes de Greenpeace. Altres recursos que us recomanem d’aquesta ONG són:
    • Fire Drill Fridays: uneix-te al directe de l’activista i actriu Jane Fonda cada primer divendres de cada mes per a conéixer les últimes novetats de la lluita pel planeta. Ho podeu veure en Facebook, Youtube o Instagram.
    • Instagram Greenpeace: vídeos i imatges que denuncien la crisi climàtica que estem vivint
  • “Our house is on fire: scenes of a family and a planet in crisis.” (2020) Malena Ernman, Greta Thunberg, Scante Thunberg i Beata Ernman. Un llibre escrit per la mare de Greta Thunberg sobre com va viure la seua família l’activisme de la seua filla. Ací us deixem una ressenya de The Guardian.
  • Newsletter for Future. Newsletter mensual de Fridays for Future amb notícies globals sobre el moviment, futures accions i recomanacions de materials

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *